Bonus

Ben naar Joop geweest. Hij was zo blij dat ik er was. Zou bijna denken dat hij niet ziek is!

Hij zit altijd op zijn praatstoel. Genoeg mooie verhalen te vertellen. Perzikje en water gevoerd. Ben gebleven. Clandestien. Lang nadat het bezoekuur was afgelopen. Alle anderen weg. Rustig diepgaand over zijn spoedig verdwijnen gesproken. We waren het snel eens. Dit was niet de afspraak. Toch kunnen we er nu niets meer aan doen. Helaas. Laten we dan van de laatste tijd ook maar iets moois maken. De enige juiste conclusie.

Raar, maar het bracht nieuwe energie. En rust. Joop mag na een hormonen injectie naar huis en dan afwachten hoe het daar gaat. Hij kan niet zo heel goed alleen zijn, dus zal veel bellen. Hopelijk lukt het met de verzorging en hoeft hij niet weer naar een ziekenhuis.

Bij mijn moeder was ik ook twee keer. Ze praat niet veel. Geen idee wat er precies in haar omgaat. Dus eten en drinken we wat. Wandelen heen en weer. Friemelen wat aan elkaar. Vanmorgen lag ze nog te slapen toen ik kwam. Ze was onrustig geweest. De verpleging kwam nog bijpraten. ‘Nee, tegen Joop zeggen we dat alles goed is met Hanny. Ze is wel wat onrustig en we denken dat ze het wel aanvoelt. Ze mist hem. Hij was er elke dag.’

Ze wilden mama in een auto meenemen naar Joop. Hij wilde het niet. Kan het niet meer aan. Tja, zo kunnen ze geen afscheid nemen. Volgens mij maakt het niets uit. Ik voel de aanwezigheid van mijn oma en Cees ook nog steeds. Dat zal straks met Joop niet anders zijn. Daar komt die koude Dood niet tussen. Joop heeft het beloofd. Als hij kan steunen van boven, zal hij het doen. Wat een geruststelling.

Aftellen. Niet iedereen is dat gegeven. Zo bewust verdwijnen. Vast erg zwaar. Bijzonder. Haal mijn geluk vooral uit de kleine mooie dingen. Geluk is een gevoel en dat kun je zelf heel aardig beïnvloeden. RET en positieve psychologie goede hulpmiddelen. Die paar uurtjes bij Joop waren mooi en fijn. Er is Vrede. Hij wil zijn begrafenis nog zelf regelen en zijn zaakjes netjes afronden. Dan is het goed geweest. Zo is Joop. Alle mooie momenten die nog mee kunnen worden gepikt, zijn nu bonus!

Dit bericht is geplaatst in Levenskunst. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *