Geld Wolven

Mijn moeder lachte me ooit uit. Toen ik als jong meisje geloofde dat deze wereld zonder geld zou kunnen. Mijn plan was al klaar. Als mensen onderling de levenstaken verdelen, elkaar ondersteunen en met de cyclus van de natuur zouden leven. Zoals het bij indianen ging.

Natuurlijk ben ik er achter dat het in onze materialistische wereld ondenkbaar is. Alles draait om geld. Maar niet alles hoeft betaald te worden. En dat is hoe ik in het leven sta. Met Liefde die de Angst overwinnen. De angst die de graaicultuur opwekt. Bah.

Iedere dag er wat moois van maken. Zelfs als je ziek of arm bent. Kun je genieten. Van de zon op je lichaam. Of de wind die je opfrist. Kinderen die spelen en lachen. De tijd die je mag meemaken. Op de manier die jezelf kiest. Met alle beperkingen die jij ziet. Het leven is zo kort. Zonde om je kostbare tijd te verdoen aan dingen die je niet eens wilt.

Elke keuze heeft een gevolg. Elke kant heeft zijn keerzijde. Ooit was deze wereld voor mij een ratrace. Leven om te werken en te presteren. Meer, meer, beter. Bah. Wat een stresswereld. Daarmee ben ik gestopt. Heel bewust. Heel lastig. Het lukt nog niet alle dagen. De intentie is er.

Ik probeer te delen wat ik heb. Daarin ben ik niet alleen. Bij Marketing gebruikt men het principe van geven om te ontvangen. Die insteek is in onze maatschappij diep geworteld. Vaak zelfs onbewust. De verwachting te krijgen wat je hebt gegeven. Kijk maar bij verjaardagen. Grote dure cadeaus. Ze zijn mooi. Maar. Aan het einde van de dag zijn het toch maar spullen. Van mij hoef je geen cadeau te verwachten. Dat hoef ik ook niet van een ander. Als ik een dag afsluit kijk ik graag terug. Dan tellen vooral de gezellige, mooie of verdrietige momenten. Spontane acties die mijzelf of een ander blij maakten. Onvoorwaardelijk.

Zonde. Dat onze wereld gevuld is met geldwolven, die alle mooie dingen verzieken door overal een prijskaartje aan te hangen. Deze materialistische schijnwaarheid met ongelijke machten. Jakkie.

Het mooiste is als geven en nemen in verhouding zijn. Ik bescherm mijzelf door als ik geef, te zorgen dat ik ook wat voor mezelf houd. ’n Beetje lief zijn voor mezelf. Dan kan ik dat ook voor een ander.
Ik …? Ik blijf geloven dat het leven niet draait om Geld!

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.