Geldzaken na je Achttiende Verjaardag

Nog steeds Recessie. Noodzaak om goed om te gaan met geldzaken. Dat is in een bedrijf niet anders dan in een gezin. 

Ik werk met jeugd. Hartstikke leuk. Blijf er jong mee. Altijd spannend. Maak me ook wel eens zorgen. Telkens ervaren dat ze moeite hebben om verleidingen te weerstaan.

Juist als ze 18 jaar zijn geworden. Volwassen. Komt er een scala aan mogelijkheden voor ze bij. Zelf abonnementen kunnen afsluiten. Gladde verkoop praatjes. Koopjes waarbij je zogenaamd bespaart. Blijf ze erop wijzen dat het in werkelijkheid voordeliger is om het niet te kopen.

30% korting… is nog steeds 70% betalen. Als je het niet doet meteen 100% besparing! Wees nou eerlijk. Heb je al die spullen nodig? Maakt het je echt zó blij? Ipod, BlackBerry, Mac, Playstation, Iphone en Ipad. Met een abonnement of op afbetaling. Leningen. Persoonlijk Krediet. Rente op rente. Deurwaarder en andere ellende is niet ondenkbaar. 

Naar word ik ervan, als ik weer hoor dat ze wat nieuws hebben gekocht. Staat daar elke maand wel genoeg inkomsten tegenover?

Ik stel ze het volgende voor:

Neem de tijd om een overzicht te maken van wat er in een week, maand en jaar financieel gebeurd. Pas dan heb je een helder beeld. Breng een Balans aan in je inkomsten en uitgaven.

Er zijn veel handige hulpmiddelen van Nibud. Verschillende banken hebben ook huishoudboekjes. Let op: Soms moet je ervoor betalen.

Verdeel je uitgaven in: 

  1. essentiële uitgaven (50%)
  2. luxe uitgaven (30%)
  3. sparen (20%) 

Bouw een reservepot op voor mindere tijden. Hoe groot die reserve moet zijn is afhankelijk van je eigen situatie en je wensen. Ook hiervoor zijn berekeningen te maken.

Besparen kan door simpele keuzes. Een paar voorbeelden?
Zeg abonnementen op. Koop alleen wat je echt nodig hebt. Wees kritisch! Gooi geen eten weg. Ruim je kleding op en ontdek een super outfit van vorig jaar.

Hopelijk inspireer ik hiermee de jeugd en volwassenen. Voorkomen van problemen door schulden is mijn doel.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Werken, Wonen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *