Kerstboom Trucs

De komende dagen maken we het gezellig in huis! Sint is vertrokken. Jippie… De laatste weken van het jaar zijn aangebroken. Deze dagen zijn extra kort en donker. Het is aan onszelf om er een extra tintje aan te geven.
Zelf vind ik een Kerstboom een fijne gast. Hij brengt gezelligheid en licht. Verder ontneemt hij mij de mogelijkheid (een deel van) de kamer schoon te houden. Dus dan maar een paar weken minder schoonmaken. Geen enkel probleem.

Na jaren ervaring door schade en schande ben ik steeds handiger geworden met de Kerstboom. Met plezier deel ik mijn tips voor de aanschaf en het opzetten van uw Kerstboom. Zet een gezellig muziekje op en zorg voor een warm drankje bij deze klus!

Kunst of nep?
Hierin moet je een eigen keuze maken. Veel verschil, geur, kleur, prijs, gewicht etc. Ik heb jaren een kleine Kunstvriend gehad. Makkelijk, geen naalden, maar na twee jaar was ik hem ook wel weer zat. Ik heb hem nog jaren lang gebruik uit zuinigheid. Echt hoeft niet duur te zijn. Ik ga dit jaar voor een geurige échte Boom.
Als jij eruit bent welke versie Kerstvriend je adopteert. Is het tijd voor de volgende stap.

Aanschaf en vervoer:
Een Kunstboom verpakt in een handzame doos weegt weinig. Voor een échte geldt: hoe groter, hoe zwaarder. Zeker als je voor één met kluit kiest. Ga dus met een ruime auto. Houdt het klein of haal er één op loopafstand. Bedenk van te voren zijn plek. De breedte en de hoogte zijn belangrijk. Een boom op een tafeltje geplaatst, past soms mooier. Is zelfs voordeliger dan een grote. Mét kluit staat hij langer, maar… dan moet je wel zorgen dat er water gedronken kan worden. Anders vallen er ná de Kerstdagen net zoveel naalden uit. Bij een brede boom is het handig de stam éérst de deur door te dragen. Zo beschadigen er minder takken. Het is prima als aanschaf en versieren niet op éénzelfde dag gebeuren. Tijd genoeg.

Plaatsen in huis:
Leg een groot laken of andere stof onder de plek waar de boom komt. Dat fungeert als decoratie. Als je na Nieuwjaar wilt opruimen, kun je hem verpakken in het kleed. Zo voorkom je dat de naalden overal terecht komen. Anders is het denkbaar dat je tot de Zomer de naalden van de Kerst aantreft.
Een stam moet goed in een standaard staan. Je wilt dat hij blijft staan en niet omvalt! Een kluit moet ruim in een emmer of appelmand (plastic onderin) passen. Verstevig het met aarde of stenen zodat hij stabiel staat. Zorg dat bij water geven je ondergrond niet nat kan worden! Staat hij op de gewenste plek? Nadat hij is versierd kan verplaatsen namelijk beter worden vermeden.

Optuigen:
Zo. Nu kan het leukste werk beginnen! Normaal gesproken gebruik je lichtjes, slingers en overige versieringen. Handig om dat in een bepaalde volgorde te doen.
Controleer de werking van de lampjes. Daarna de lampjes van boven naar beneden rondom gelijk verdelen. Te weinig lampjes? Je kunt ervoor kiezen de kant waar je niets van ziet, niet te versieren. Laat ze gezellig branden terwijl je verder werkt. Breng je eventueel slingers aan. Doe af en toe een stap terug om het resultaat te bekijken.
Na de slingers ga je met ballen, engeltjes, sterren en evt een piek aan de gang. Bovenin de kleinere exemplaren. Onderaan de grotere. Denk eraan dat wanneer je breekbare spullen gebruikt, je op scherven moet rekenen. Zeker met kinderen en huisdieren. Zelf gebruik ik steeds minder breekbare ballen. Als ze wel breekbaar zijn, zorg ik dat het haakje goed vast zit dus tegen een stootje kan. Er zijn heel veel leuke en voordelige versieringen te koop van plastic of ander licht materiaal. Leef je uit. Houd in de gaten dat soms geldt: ‘Less is More’.
Voor een Finishing Touch kun je Engelenhaar toevoegen.

Lukt het niet meteen? Niet helemaal naar wens? Geen probleem. In de natuur staat ook wel eens een scheve boom, met een minder mooie tak. Stop Liefde in de klus. Je zult het in de Sfeer terug proeven. Een scheve of merkwaardige Kerstboom kan net zoveel gezelligheid brengen. Succes!

Ik wens iedereen een gezellige warme voorbereiding voor een Geweldige Kerstsfeer!

Ps: Tips voor aftuigen van de Kerstboom volgen in het Nieuwe Jaar…

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Wonen. Bookmark de permalink.