‘Nee’ … is ook Okay!

De laatste weken van het jaar. De rek is er bij de meeste mensen wel uit.

We maken ons op voor het feest van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten. Direct daarna plonzen we in het Kerstfeestgedruis. Hier om mij heen zijn sommige winkeliers meteen over op Kerstsferen. Dat gezeur over Zwarte Piet! Maakt het hele gezellige kinderfeest een politieke machtstrijd. Zonde, hoor.

Vandaag is een dag dat ik even gas terug neem. De afgelopen tijd ren ik van het één naar het ander. Er is nog zoveel te doen en af te ronden voor het einde van het jaar. De dagen worden korter. Het geeft mij het gevoel alsof de ene dag in de volgende overvloeit. Soms hoor ik iemand ‘goede morgen’ groeten, terwijl het toch echt alweer schemert. Al voor vier uur is de dag voorbij. Je raakt ook in de war met al die donkere uren.

Voor meer weerstand is extra vitamine C nodig. De griep slaat zonder genade haar slag als ze de kans krijgt. Voor mij is het tijd voor een pas op de plaats. Hoewel ik graag overal ‘Ja, natuurlijk dat doe ik!’ op zeg. Hoor ik mezelf nu zeggen. “Nee, dat lukt me voorlopig niet.’

Ik verwacht dat mensen me willen overhalen. Geen genoegen nemen met een afwijzing. Het kost me zelfs moeite om iemand teleur te stellen. Maar het valt mee. Mensen accepteren het als je af en toe gewoon: ‘Nee.’ zegt. Keihard. Voor mijn gevoel. Blijkbaar is NEE wel Okay!

Sterker nog! Ze waarderen je eerlijkheid. Weten waar ze aan toe zijn. Geen geweifel en getwijfel. Gewoon. Simpel. NEE. En als ze écht iets van je willen. Komen ze wel met een andere vraag of tegemoetkoming. Het is een kwestie van balans. Goed voor jezelf zorgen. Pas dan kun je werkelijk geven. Anders is het roofbouw op je eigen lichaam.

Zo. Ik ga vandaag vroeg naar bed. Verwen mezelf met een leuke film en wat lekkers. Heerlijk een dagje voor mijzelf!

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Levenskunst, Werken, Wonen. Bookmark de permalink.