Overorganized???

Opgeruimd staat netjes. Dát is een feit.
Soms kom je bij mensen thuis en dan ben je op slag een tikje jaloers. Hoe krijgen ze het voor elkaar om hun huis eruit te laten zien als een plaatje uit een woontijdschrift? Geen kruimeltje op de tafel en alles volgens de nieuwste modekleuren.

Met Shen loop ik vaak een rondje. Gewoontegetrouw nogal eens dezelfde route. Als tuinliefhebber bespied ik onderweg andere tuinbezitters. Wat doen ze met hun tuin? Is het een speelplaats voor de kinderen of een soort visitekaartje?

Opvallend. In één tuin wordt er zomer en winter heel hard gewerkt. Telkens pakken ze een ander deel groots aan. Altijd is de heg strak geknipt en het gras om te zoenen. Nooit zie ik iemand zitten in de lege met kussens gevulde tuinzetels. Ik genoot van de tuin. Er was een mooie rozenhoek die het vorig jaar uitbundig deed. Ook dit voorjaar werd het bijtijds omgespit en met mulch vertroeteld. Ik verheugde mij, want het zou in de zomermaanden vast weer een prachtig gezicht zijn.

Hevig ontzet zag ik in het voorjaar dat de hele rozenbende was verwijderd. Een paar prullige éénjarige afrikaantjes ervoor in de plaats. Niet te geloven dat je eerst je plantjes zo nauwgezet verzorgd en daarna als afval ziet. Maanden lang irriteerde ik me aan die aanblik. Wat zou ik die tuinvandaal graag eens aanspreken op zijn over-organized gedrag! Hij was er nooit. Dit weekend was de gelegenheid.

 Hij was buiten met de grasroller aan het egaliseren. Aangesproken kwam hij vriendelijk naderbij. Glimlachte bij mij vraag. Waarom hebt u die mooie rozen gerooid? Hij legde uit: ‘De zachte natte winter en de warme periode erna hadden de rozen in de war gemaakt. Ze waren uitgekomen en in de vorstperiode erna volledig bevroren. Slechts een enkele tak per roos overleefde. Dat was zonde en kwam niet meer goed. Na 10 jaar kon de grond eens fijn rijpen en bijkomen met de afrikaantjes. Maar … volgende week ging hij zijn rozenbestelling doen. Wilde ik ook bestellen? Hij kreeg een speciale prijs…’

We praatten nog wat over planten en tuinen. Hij vroeg naar mijn tuin. Wenste mij een mooi plekje met een tuintje om te verzorgen. Pff, ik vind nog steeds dat met minder onderhoud de tuin een andere gezelliger uitstraling zou geven. Maar… Oeps… Mijn gedachten waren verder geheel onterecht. Een planner en iemand die in zijn geluk wil delen. Lief! Als je maar af en toe de tijd neemt om elkaar te begrijpen. Leer je ook wat van.

Vandaag nog even gespiekt.  Die tuin is een bofkont! Overal sprinklers om de droogte te bestrijden. Wat een mooi voorbeeld. Dit ideaal is voor weinigen haalbaar. Een inspiratie voor wie het ziet!

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Levenskunst, Wonen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *