Rode Reuzen en Witte Dwergen

Vandaag was mijn hoop gevestigd op een lezing van de Sterrenwacht. Wilde graag weten waar ik iedere avond zo blij van word. 

Kwam erachter dat zelfs de mensen die vaak Sterren kijken, nog veel te leren hebben. Miljoenen, Miljarden sterren. Stelsels en Materie. Zwarte Gaten en Lichtjaren. Rode Reuzen en Witte Dwergen. Poeh, bedacht me ineens verschrikt: “Wat is een Ster eigenlijk?!’ Durfde het ook niet meer te vragen.

Wikipedia: Een Ster is een bolvormig hemellichaam, bestaande uit lichtgevend Plasma. Bij de meeste sterren is de druk en temperatuur van de inwendige gasconcentratie zo hoog dat er Kernfusiereacties plaatsvinden. Daarbij worden enorme hoeveelheden Energie geproduceerd die door de ster worden uitgezonden in verschillende Golflengten. De belangrijkste golflengte is de Spectrale Band van het Zichtbare Licht. De dichtstbijzijnde ster is voor ons de Zon. Daarna volgt de ster Proxima Centauri.

Tja, kortzichtig te denken dat alles in één avond duidelijk is. Heel dom. Jammer dat het zo bewolkt is vanavond. Wandel zeker met nog meer gevoel van nietigheid onder de Fonkelende Deken van Sterren.

De Bieb zal vast wel een Sterrenkaart of -atlas hebben. Ga me verdiepen in een stukje Astronomie. Gewoon, omdat ik blij word van het kijken naar de Sterren aan de Hemel!

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Levenskunst, Wonen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *