Time Management en PIKE

Wat zijn er toch een hoop boeken over time management op de markt. Wat zijn ze vaak compleet en complex.

Gisteren heb ik een boek doorgespit, dat me aangenaam verrast heeft. Het schept eenvoudige beelden en is in delen te lezen. Je kunt dus alléén het onderwerp lezen wat je aanspreekt en de rest overslaan. Heel efficiënt.

Iets viel mij op en dat wil ik graag delen. PIKE. Ik had er nog niet eerder van gehoord. Wel het principe, maar niet op deze manier belicht. Met deze ‘truc’ leer je jezelf in een korte tijd  een doordachte beslissing te maken en daarop actie te ondernemen.

Stel: je moet kiezen tussen een avondje uit of een vriendin in nood helpen. Dat kan een moeilijke keuze zijn. Gun jezelf een moment om PIKE toe te passen.

De P staat voor Pas op de Plaats. Denk er eerst over na en voorkom dat je automatisch antwoord geeft of reageert.

De I staat voor Informatie. Bekijk de keuze van twee kanten. Wat gebeurt er als je het doet en wat als je het niet doet? Hoe urgent is het? Wie is het slachtoffer?

De K staat voor Kiezen. Nu je de beide kanten hebt overwogen, kun je een keuze maken. Wees duidelijk in je standpunt. Dit is jouw reactie.

De E staat voor Ervoor Gaan. Als je vol vertrouwen je besluit hebt genomen, kun je het gaan uitvoeren. Juist omdat je er zo goed over na hebt gedacht. 

Wanneer je op deze PIKE manier jezelf traint keuzes te maken, zal het kostbare tijd schelen. Bovendien weet je zelf precies waarom je tot de keus bent gekomen. Lekker assertief dus.

De bron van deze simpel toepasbare tips: The Mind Gym van Ocatvius Black.

Ik vond het een heerlijk boek om te lezen in de trein. Als aanvulling op een informatieve dag van de Beroepsvereniging van Professional Organizers over Koopverslaving en Budgetcoaching. Dus houd mijn site in de gaten voor bruikbare tips op allerlei gebied!

Tot blogs. 😉

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Werken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *