Vrouwen Stemrecht

Had ik geweten dat mensen in mijn omgeving zo weinig gemotiveerd zijn om hun stem uit te brengen! Pas de laatste weken heb ik mijzelf ingelezen. Natuurlijk ga ik stemmen. Tv kijken lukt me niet zo, maar gelukkig pik je ook op andere manieren de actualiteiten wel op.

De eerste keer dat mijn dochter mocht stemmen gingen we samen en hadden we erover gesproken. De afgelopen keer had ze zelf een partij gekozen. Nu zijn mijn beide kinderen stemgerechtigd. Stemwijzer en een beetje praten. Want die stellingen kun je ook op verschillende manieren bekijken. Leuk om hun visie te horen. Wat ze van politiek al weten.

Op het werk in de pauze heftige discussies over de debatten. Een enkeling zei niet te gaan stemmen. Ik vertelde het verhaal waarmee ik ben opgegroeid. Mijn grootmoeder geboren in 1910 was uit de tijd van de Bloomingdales  Aletta Jacobs en andere moderne vrouwen. Dames die rond het begin van de 20ste eeuw hebben gevochten om te mogen stemmen. Hun lot niet langer te laten bepalen door enkele mannen. Moedig hebben zij gestreden voor wat wij ons Stem RECHT noemen.

Als ik mensen hoor zeuren over het gebrek aan invloed en achteraf hoor emmeren over hoe ontevreden zij zijn over de politieke gang. Word ik echt kriegel. Zeker met de wetenschap dat de betreffende personen niet zijn gaan stemmen. Dat is DE manier om te laten zien welke kant wij op moeten. Natuurlijk is er geen partij die alles helemaal goed zal doen, maar de grote lijnen weet je best. Stemmen dus.

Mijn mooiste moment van afgelopen woensdag was toen mijn dochter vertelde op welke lijst ze had gestemd en waarom. Ik vroeg nieuwsgierig: ‘Heb je op een vrouw gestemd?’ Ze keek me verbaasd aan en reageerde: Jaah Natúúrlijk!’ Ik giechelde. Want dat was de gewoonte van mijn oma. Zij bracht altijd haar stem uit op een Vrouw. De hoogst geplaatste op de lijst van haar eigen keuze. Wij vinden het een prachtige traditie! Bijdeze een wijze raad aan Alle Vrouwen. Gebruik na rijp beraad JOUW stemRECHT én stem altijd op een Vrouw.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Levenskunst. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *